Detacheringscontract

Een detacheringscontract is een arbeidsovereenkomst waarbij een persoon in (tijdelijk) in loondienst komt bij een werkgever (het detacheringsbureau) Je wordt dus bij het bureau een werknemer en wordt uitgeleend aan een andere organisatie (de opdrachtgever/Inlener). Je wordt dus een werknemer in dienst van bij een detacheringsbureau, dat jouw formele werkgever wordt, terwijl jij werkzaamheden verricht voor een opdrachtgever/inlener/eindklant.
Op deze pagina:
Vanaf 1 januari 2025 actief handhaven op schijnzelfstandigheid
Ga aan de slag: maak een risicoanalyse en neem de nodige maatregelen. Heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen je graag en geven concrete aanbevelingen zodat jij je opdracht kan blijven uitvoeren.
De belangrijkste kenmerken van een detacheringscontract:
Het detacheringsbureau wordt juridisch de werkgever van de professional. Dit betekent je op de loonlijst van bureau komt en zij verantwoordelijk worden voor de betaling van het salaris, de sociale premies, belastingafdracht en andere werkgeversverplichtingen.
Jij als professional heb dus geen rechtstreekse overeenkomst met de organisatie waar je werkt (de opdrachtgever/eindklant), maar via het bureau wordt je op tijdelijke basis ingehuurd. De werkelijke opdrachtovereenkomst komt tot stand tussen de opdrachtgever en het detacheringsbureau.
Tijdelijke plaatsing bij de opdrachtgever;
Hoewel Detacheren in het algemeen wordt geassocieerd met een vastcontract bij een detacheringsbureau, is een detacheringscontract meestal van tijdelijk aard bij een dergelijk bureau. De professional wordt voor een vooraf bepaalde periode of voor de duur van een project ingehuurd en geplaatst bij de opdrachtgever/inlener. Deze periode kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van de behoefte van de opdrachtgever.
Na afloop van de detachering kan, op basis van het type contract met het bureau, de professional terugkeren naar het detacheringsbureau en opnieuw worden geplaatst bij een andere opdrachtgever, of mogelijk verlenging krijgen bij dezelfde opdrachtgever. Indien de overeenkomst, vooraf bepaald, van tijdelijke aard is, stopt ook de arbeidsovereenkomst met het bureau.
Let wel: Of je detacheringscontract stop bij het bureau is afhankelijk van de Fase waarin het contract bevindt. Lees hier meer over het Fase-systeem
De taken en werkomstandigheden;
Tijdens de detachering werk jij als ingehuurde professional onder leiding en toezicht van de opdrachtgever. Dit betekent dat je de taken uitvoert zoals afgesproken tussen het detacheringsbureau en de opdrachtgever, maar onder de dagelijkse aansturing van de opdrachtgever. Vaak worden jouw werkzaamheden vastgelegd in een werkopdracht.
Hoewel jij nu als formele werknemer bij het detacheringsbureau in dienst bent, kan je vaak deelnemen aan de activiteiten van de opdrachtgever, zoals teamvergaderingen, trainingen en/of andere gezamenlijke activiteiten.
Omdat er nu een gezagsverhouding bestaat tussen jou en jouw detacheringsbureau (werkgever), voorkomt men de situatie van schijnzelfstandigheid. Iedere opdracht, ongeacht duur, kan zonder problemen worden uitgevoerd.
Vraag hier om een Pro-forma salarisberekening!
Moet je binnenkort een overstap maken van zzp naar Detacheren of wordt je al gedetacheerd? Vraag hier om een Pro-Forma loonstrook aan o.b.v. van je huidig uurtarief
De flexibiliteit en zekerheid;
Voor de werknemer;
In de huidige markt kiezen opdrachtgevers er veelvuldig voor om de ingehuurde professional niet meer als zzp’er in te huren, maar wordt de overstap gemaakt naar inhuur op basis van detachering. Voor veel professionals kan het ook een bewuste keuze zijn om te werken via een detacheringsbureau. Met name voor professionals die de overstap willen maken naar zelfstandigheid, maar eerst nog via een bureau meer ervaring willen opdoen om te werken op interim-basis. Voor veel professionals biedt de constructie een combinatie van flexibiliteit en zekerheid. Aan de ene kant heeft de professional een contract bij het detacheringsbureau, dat afhankelijk van de overeenkomst voor continuïteit en zekerheid zorgt, en aan de andere kant biedt detachering de mogelijkheid om bij verschillende opdrachtgevers te werken en verschillende projecten te doen. Dit kan leiden tot veelzijdige werkervaring.
Voor de opdrachtgever;
Een belangrijk juridisch voordeel is het voorkomen van schijnzelfstandigheid, omdat de professional in loondienst is bij het detacheringsbureau. Zo blijf de opdrachtgever binnen de regels van de wet. Het inhuren van een professional op detacheringsbasis biedt opdrachtgevers ook veel andere voordelen. Zo zorgt het voor flexibiliteit bij tijdelijke projecten of piekdrukte, zonder langdurige verplichtingen. Werkgeversrisico’s zoals ziekte en loonbetaling liggen bij het detacheringsbureau. Daarnaast krijgt de opdrachtgever snel toegang tot ervaren specialisten die direct inzetbaar zijn en vaak nieuwe kennis meebrengen. Dit bevordert innovatie en kennisoverdracht binnen het team.
Verschillende vormen detacheringscontracten
Detacheringscontracten kunnen variëren, afhankelijk van de gemaakte afspraken tussen het detacheringsbureau en de professional. De twee meest voorkomende contractvormen zijn:
- Het tijdelijke contract; De professional heeft een tijdelijk contract bij het detacheringsbureau dat gekoppeld is aan de duur van een specifiek project/opdracht. Dit biedt vaak een hogere salaris voor de professional.
- Het vast contract; De professional heeft een vast contract bij het detacheringsbureau en wordt steeds opnieuw ingezet bij verschillende opdrachtgevers. Dit biedt meer zekerheid voor de professional.
Conclusie
Een detacheringscontract biedt zowel de werknemer als de opdrachtgever flexibiliteit, waarbij de werknemer tijdelijke opdrachten uitvoert bij een andere organisatie. Dit type contract is vooral aantrekkelijk als een springplank, een tussenstap of een landingsbaan voor jou om als (interim) professional de markt te betreden. Of als zzp’en/freelancen even niet of niet meer werkt voor jou.
Wat je beslist moet weten
Detacheren loon vast of per uur?
Bij detachering kan het loon op twee verschillende manieren worden vastgesteld, afhankelijk van de afspraken die je met het detacheringsbureau maakt. Het kan een vast salaris zijn (bijvoorbeeld per maand) of gebaseerd op een vooraf afgesproken uurtarief, afhankelijk van je contractvorm.
Lees hier meer informatie/verloning/
Welk is het verschil t.o.v. een uitzendcontract?
Juridisch gezien is er geen verschil tussen detacheren en uitzenden. Voor beide geldt een arbeidsovereenkomst tussen ingehuurde en bureau. Hoewel ze arbeidsrechtelijk gelijk zijn, zijn er ook enkele belangrijke verschillen in de toepassing en uitvoering:
- Detachering is vaak voor langere tijd en heeft vaak een duidelijke overeenkomst over de duur van het project, terwijl uitzendwerk vaak kortstondiger en meer flexibel is.
- Bij detachering is er vaak een sterkere binding tussen de professional en het detacheringsbureau, bijvoorbeeld via de vaste contracten, terwijl uitzendkrachten meestal meer flexibel zijn en kortere tijd bij een uitzendbureau in dienst zijn.
Wat zijn mijn rechten en plichten?
Als ingehuurde professional heb je in principe dezelfde rechten als bij een gewone arbeidsovereenkomst, zoals het recht op doorbetaling bij ziekte, vakantie, pensioenopbouw en bescherming tegen ontslag, echter is dit afhankelijk van jouw contractvorm (met of zonder uitzendbeding) en de fase van het contract.
Omdat je als professional in (tijdelijke) dienst bent bij het detacheringsbureau, blijft dit bureau verantwoordelijk voor alle administratieve en juridische verplichtingen, zoals salarisadministratie en sociale premies.
Welk loon/salaris bij een detacheringsopdracht?
Het loon dat je ontvangt bij een detacheringsopdracht hangt af van verschillende factoren. Je kennis en ervaring natuurlijk, maar ook de sector waarin je werkt. De afspraken waaronder je contract met het detacheringsbureau, je ervaring en vaardigheden, de sector waarin je werkt, en de afspraken die zijn gemaakt tussen het detacheringsbureau en de opdrachtgever, bepalen de hoogte van het loon.
Wat is een inlenersbeloning?
De inlenersbeloning is een term die specifiek wordt gebruikt in de context van uitzenden en detacheren en verwijst naar het loon en arbeidsvoorwaardenpakket dat een gedetacheerde of uitzendkracht ontvangt. Dit pakket wordt afgestemd op wat werknemers verdienen die in loondienst zijn bij het bedrijf waar de gedetacheerde of uitzendkracht werkt (het inlenende bedrijf/eind-klant).
Hoe werkt de inlenersbeloning?
Bij detachering en uitzenden moet het salaris en de arbeidsvoorwaarden van de gedetacheerde/uitzendkracht minstens gelijk zijn aan die van een vergelijkbare werknemer in dienst van het inlenende bedrijf. Dit betekent dat de gedetacheerde minimaal dezelfde beloning ontvangt als een vaste medewerker in dezelfde functie, met dezelfde ervaring en verantwoordelijkheden.
Waarom is de inlenersbeloning belangrijk?
De inlenersbeloning is bedoeld om ongelijkheid tussen vaste werknemers en tijdelijke krachten te voorkomen. Het zorgt ervoor dat uitzend- en detacheringskrachten niet als “goedkope arbeidskrachten” worden ingezet, wat de arbeidsmarkt eerlijker maakt.
Wettelijke basis
De inlenersbeloning is vastgelegd in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en vaak opgenomen in cao’s van uitzendbureaus, zoals de ABU- of NBBU-cao. Het is verplicht voor uitzendbureaus en detacheringsbedrijven om zich hieraan minmaal te houden.
Mag ik meer verdienen dan inlenersbeloning?
Ja, je mag meer verdienen dan de inlenersbeloning. De inlenersbeloning is bedoeld als een minimum: het waarborgt dat uitzendkrachten en gedetacheerden niet minder verdienen dan vaste medewerkers in vergelijkbare functies. Er is echter geen beperking op het verdienen van een hoger salaris/uurtarief, mits dit is afgesproken met het detacheringsbureau of uitzendbureau.
In sommige gevallen kan het detacheringsbureau of uitzendbureau een hoger tarief bedingen bij de opdrachtgever, vooral als je in een vakgebied werkt met een tekort aan personeel of met specialistische kennis.
Aangezien detacheringsbureau’s en uitzendbureaus richting de inlener/eind-klant op basis van uurtarief factureert wordt het inlenersbeloning in de basis ook op een overeengekomen uurtarief berekend. Vaak wordt er bij een detacheringsopdracht het geldende uurtarief vooraf gecommuniceerd.
Uurtarief inlenersbeloning = uurtarief opdrachtgever – fee percentage % detacheringsbureau
De hoogte van het inlenersbeloning is afhankelijk van de volgende factoren:
- Uitbetaling bij ziek en verlof
- Uitbetaling vakantiegeld
- Reservering transitievergoeding
- Pensioen afdracht
- Onkosten vergoeding
- Reiskosten vergoeding
Afhankelijk van de afspraken kunnen de bepaalde factoren direct of achteraf worden verdisconteerd in het salaris of inlenersbeloning.
Let op:
Hoewel het toegestaan is om meer te verdienen dan de inlenersbeloning, moet dit altijd goed worden vastgelegd in je contract met het detacherings- of uitzendbureau. Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt over hoe je salaris is opgebouwd en of er eventuele bonussen of toeslagen bovenop komen. Vraag altijd om een transparante pro-forma salarisberekening.
Wil je een Pro-forma loonstrook ontvangen? Vraag hier aan
- Disclaimer
- |
- Uitzenden
- |
- Uitzendbeding
- |
- Arbeidsomstandigheden
- |
- Pensioen
- |
- Transitievergoeding
- |
- Opzegtermijn
- |
- Fasesysteem NBBU -ABU
- |
- Home
- |
- Contact
- |
- Wetgeving
- |
- Opting-in
- |
- Flex-bv
- |
- Payroll
- |
- Informatie voor Opdrachtgevers
- |
- Detacheren
- |
- Vakantiegeld
- |
- Salaris
- |
- Uitbetaling
- |
- Meer verdienen
- |
- Inlenersbeloning
- |
- ZZP
- |
- Inspanning of resultaatverplichting ZZP
- |
- Schijnzelfstandigheid
- |
- Praktijk voorbeelden
- |
- Modelovereenkomst
- |
Kies jouw contractvorm
Voor Opdrachtgevers: Ik zoek een professional.
Plaats GRATIS een opdracht. No Cure No Pay!