Wat is een inlenersbeloning?

De inlenersbeloning is een term die specifiek wordt gebruikt in de context van uitzenden en detacheren en verwijst naar het loon en arbeidsvoorwaardenpakket dat een gedetacheerde of uitzendkracht ontvangt. Dit pakket wordt afgestemd op wat werknemers verdienen die in dienst zijn bij het bedrijf waar de gedetacheerde of uitzendkracht werkt (het inlenende bedrijf).

vanaf 1 januari 2025 actief handhaven op schijnzelfstandigheid

Ga aan de slag: maak een risicoanalyse en neem de nodige maatregelen. Heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen je graag en geven concrete aanbevelingen zodat jij je opdracht kan blijven uitvoeren.

Hoe werkt de inlenersbeloning?

Bij detachering en uitzenden moet het salaris en de arbeidsvoorwaarden van de gedetacheerde/uitzendkracht minstens gelijk zijn aan die van een vergelijkbare werknemer in dienst van het inlenende bedrijf. Dit betekent dat de gedetacheerde dezelfde beloning ontvangt als een vaste medewerker in dezelfde functie, met dezelfde ervaring en verantwoordelijkheden.

Hoe wordt de inlenersbeloning toegepast?

Het uitzend- of detacheringsbureau is verantwoordelijk voor de correcte toepassing van de inlenersbeloning. Zij moeten ervoor zorgen dat de arbeidsvoorwaarden die gelden bij de opdrachtgever, ook worden toegepast op de uitzendkracht of gedetacheerde.

Waartoe is het uitzend- detacheringbureau verplicht?

Het uitzend- of detacheringsbureau moet bij de opdrachtgever/inlener alle relevante informatie opvragen over salarissen, toeslagen en andere arbeidsvoorwaarden die voor de vergelijkbare functies gelden.

Waaruit bestaat de inlenersbeloning?

De inlenersbeloning omvat vaak:

  1. Bruto uurloon: Het basisloon van de werknemer.
  2. Arbeidstijden en arbeidsduur: Dezelfde werktijden als vaste werknemers.
  3. Toeslagen: Bijvoorbeeld voor overwerk, onregelmatige werktijden, ploegendiensten of gevaarlijke omstandigheden.
  4. Vergoedingen: Zoals reiskostenvergoeding, maaltijdvergoeding of andere vergoedingen die in het inlenende bedrijf gebruikelijk zijn.
  5. Vakantie- en verlofdagen: Hetzelfde aantal vakantiedagen en verlofregelingen als vaste werknemers.
  6. Periodieke loonsverhogingen: De gedetacheerde heeft recht op dezelfde loonsverhogingen als de vaste werknemers.

Waarom is de inlenersbeloning belangrijk?

De inlenersbeloning is bedoeld om ongelijkheid tussen vaste werknemers en tijdelijke krachten te voorkomen. Het zorgt ervoor dat uitzend- en detacheringskrachten niet als “goedkope arbeidskrachten” worden ingezet, wat de arbeidsmarkt eerlijker maakt.

Wettelijke basis

De inlenersbeloning is vastgelegd in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en vaak opgenomen in cao’s van uitzendbureaus, zoals de ABU- of NBBU-cao. Het is verplicht voor uitzendbureaus en detacheringsbedrijven om zich hieraan te houden.

Conclusie

De inlenersbeloning zorgt ervoor dat uitzendkrachten minimaal hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als vaste medewerkers bij het inlenende bedrijf. Dit omvat het bruto uurloon, toeslagen, vakantiegeld, reiskostenvergoeding en periodieke loonsverhogingen. De regeling geldt voor uitzendkrachten onder de ABU- of NBBU-cao, maar niet voor gedetacheerde werknemers met een vast salaris. Ontvang je minder dan de inlenersbeloning? Neem contact op met je uitzendbureau, vergelijk met de cao van de inlener en dien indien nodig een klacht in bij de SNCU.

Wat je beslist moet weten

Moet mijn uitzend- detacheringsbureau mij informeren over de inlenersbeloning?

Ja, uitzend- en detacheringsbureaus zijn verplicht jou te informeren over de arbeidsvoorwaarden en beloning die op jouw functie van toepassing zijn.

Heb ik als uitzendkracht recht op dezelfde loonsverhoging als vaste medewerkers?

Ja, als vaste medewerkers periodieke loonsverhogingen krijgen volgens de cao of bedrijfsregels, dan geldt dit ook voor jou.

Ik verdien minder dan het inlenersbeloning , wat kan ik doen?

Volg deze stappen:

1. Controleer je loonstrook

Vergelijk je loon met de cao van het bedrijf (de inlener). De inlenersbeloning omvat:

  • Bruto uurloon (gelijk aan directe collega’s in loondienst)
  • Toeslagen (bijv. overwerk, ploegendiensten, onregelmatige uren)
  • Vakantiegeld en vakantiedagen (minimaal 8% vakantiegeld)
  • Reiskostenvergoeding (indien gebruikelijk bij de inlener)
  • Periodieke loonsverhogingen

2. Neem contact op met je uitzendbureau

Vraag aan het uitzendbureau hoe je loon is berekend en of de inlenersbeloning correct is toegepast.

3. Vergelijk met de cao van de inlener

Valt het bedrijf onder een cao (bijv. Metaal & Techniek, Zorg, etc.)? Controleer dan of jouw loon overeenkomt met wat daarin is vastgelegd.

4. Dien een klacht in

Word je niet goed geholpen? Dien dan een schriftelijke klacht in bij:

  • Het uitzendbureau (per e-mail, met een verzoek tot correctie).
  • Een vakbond (zoals FNV, CNV of De Unie).
  • De Stichting Naleving CAO Uitzendkrachten (SNCU) via www.sncu.nl.

5. Eis correctie en nabetaling

Heb je te weinig loon ontvangen? Dan kun je achterstallig loon opeisen. Dit kan via een vakbond, juridisch adviseur of de SNCU.

Ik heb een vast salaris maar wordt gedetacheerd, heb ik recht op inlenersbeloning?

Nee, als je een vast salaris hebt en gedetacheerd wordt, heb je geen recht op de inlenersbeloning. De inlenersbeloning geldt alleen voor arbeidskrachten die op basis van een uitzend- detacheringscontract via een bureau werken en daarmee onder de ABU- of NBBU-cao vallen.

Waarom geldt de inlenersbeloning niet voor jou?

  • Je hebt een arbeidsovereenkomst bij je werkgever (detacheerder): Dit betekent dat jouw arbeidsvoorwaarden en salaris zijn vastgelegd in jouw contract, niet in die van de inlener.
  • Detachering met vaste medewerkers valt onder een andere cao: Detacheringsbureaus vallen vaak onder een eigen cao (bijv. de CAO voor de zakelijke dienstverlening of een interne regeling), waardoor de arbeidsvoorwaarden van de inlener niet automatisch gelden.
  • Je krijgt een vast salaris, ongeacht het tarief dat de inlener betaalt: Dit betekent dat jouw beloning niet direct gekoppeld is aan wat de inlener betaalt voor jouw inzet.

Kun je toch onderhandelen over je salaris?

Ja, als je merkt dat medewerkers bij de inlener aanzienlijk meer verdienen voor hetzelfde werk, kun je:

  1. Bespreken met je werkgever of je loon kan worden aangepast.
  2. Onderhandelen bij contractverlenging over betere arbeidsvoorwaarden.
  3. Overwegen direct bij de inlener te solliciteren als je denkt dat je daar beter betaald wordt.