Hoe om te gaan met een opzegtermijn.
Een opzegtermijn in je contract is de periode die je in acht moet nemen voordat jij, opdrachtgever, inlener of bureau een contract mag beëindigen. Dit betekent dat als één van de partijen de opdracht wilt opzeggen, er een bepaalde tijd moet verstrijken voordat de beëindiging definitief is. Tijdens die periode blijft het contract gewoon doorlopen en werk je dus nog, tenzij anders contractueel is afgesproken.
Op deze pagina:
vanaf 1 januari 2025 actief handhaven op schijnzelfstandigheid
Ga aan de slag: maak een risicoanalyse en neem de nodige maatregelen. Heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen je graag en geven concrete aanbevelingen zodat jij je opdracht kan blijven uitvoeren.
Opzegtermijn bij een Uitzendcontract
De opzegtermijn bij een uitzend- detacheringscontract hangt af van het type contract dat je hebt. Er zijn namelijk verschillende fasen en soorten contracten binnen de uitzendbranche. Hier is een overzicht:
1. Uitzendcontract met uitzendbeding (meest flexibel)
Dit is het meest voorkomende contract aan het begin van een uitzendrelatie. Het kenmerk van dit contract is dat het automatisch stopt als de opdracht eindigt (bijvoorbeeld als de inlener je niet meer nodig heeft).
- Opzegtermijn voor jou als uitzendkracht: Vaak is dit één werkdag, maar dit kan variëren afhankelijk van de afspraken in de cao.
- Opzegtermijn voor het uitzendbureau: Meestal ook zeer kort, vaak één werkdag.
2. Uitzendcontract zonder uitzendbeding
Zodra je langer voor hetzelfde uitzendbureau werkt (bijvoorbeeld in Fase B of Fase 3), kan het zijn dat je een contract zonder uitzendbeding krijgt. Dit lijkt meer op een regulier tijdelijk contract.
- Opzegtermijn: Eén maand, tenzij er in de cao of in je contract iets anders is afgesproken. Je kunt het contract dus niet zomaar per direct beëindigen.
3. Uitzendcontract voor (on)bepaalde tijd
Als je in een verder gevorderde fase zit (bijvoorbeeld Fase C of Fase 4) en je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd hebt, gelden de opzegregels die ook voor gewone arbeidscontracten gelden:
- Standaard opzegtermijn voor jou als werknemer: 1 maand, tenzij je contract of cao anders bepaalt.
- Voor het detacheringsbureau kan de opzegtermijn langer zijn, afhankelijk van hoelang je al in dienst bent bij het bureau. Dit kan oplopen tot 4 maanden.
Je rechten na het beëindigen uitzendcontract
Bij het beëindigen van een uitzend- detacheringscontract kun je recht hebben op een transitievergoeding, afhankelijk van je situatie en de reden waarom je contract eindigt. De transitievergoeding is bedoeld als compensatie en ondersteuning bij het zoeken naar ander werk.
Opzegtermijn bij een ZZP contract
Bij een ZZP-contract werkt het iets anders dan bij een uitzendcontract, omdat je als ZZP’er juridisch gezien een opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie hebt en niet in loondienst bent. Hierbij geldt het contractrecht. De opzegtermijn hangt dan vooral af van de afspraken die je met je opdrachtgever maakt en die in de overeenkomst van opdracht staan.
1. Opzegtermijn volgens de overeenkomst van opdracht
Als er in je contract een opzegtermijn is afgesproken, moet je die volgen. De lengte van deze termijn kan verschillen en wordt meestal vrij onderling bepaald.
- Veel voorkomende opzegtermijnen zijn een maand, twee weken, of een specifieke duur (bijvoorbeeld “tot afronding van de opdracht”).
- Als er een opzegtermijn is opgenomen in de algemene voorwaarden van de opdrachtgever, ben je daar meestal ook aan gebonden.
2. Geen opzegtermijn afgesproken?
Als er geen opzegtermijn is vastgelegd in de overeenkomst, kun je de opdracht in principe op ieder moment beëindigen. Je moet dan wel rekening houden met:
- Redelijkheid en billijkheid: Je mag niet zomaar plotseling stoppen als dat schade veroorzaakt voor je opdrachtgever.
- Eventuele opzegvoorwaarden in de Wet op de Overeenkomst van Opdracht (artikel 7:408 BW). Dit artikel stelt dat je de opdracht op elk moment kunt opzeggen, maar soms wel rekening moet houden met de omstandigheden, bijvoorbeeld bij langdurige of lopende projecten.
Als ZZP overeenkomst op een arbeidsrelatie lijkt (schijnzelfstandigheid)
Als je langdurig en onder gezag voor één opdrachtgever werkt, kan de Belastingdienst de relatie als een arbeidsovereenkomst zien (schijnzelfstandigheid). In dat geval zou de wettelijke opzegtermijn van het arbeidsrecht (meestal één maand) kunnen gelden.
Opzegtermijn bij Opting-in
De opzegtermijn bij een opting-in constructie hangt af van wat er in de afspraken tussen jou en de opdrachtgever (of het bemiddelingsbureau) is vastgelegd. Omdat je bij een opting-in geen gewone werknemer bent en er dus geen standaard arbeidscontract geldt, ben je ook niet automatisch gebonden aan de wettelijke opzegtermijnen uit het arbeidsrecht. Toch gelden er enkele algemene richtlijnen:
1. Afspraken in de overeenkomst van opdracht
Bij een opting-in constructie werk je vaak op basis van een overeenkomst van opdracht (geen arbeidsovereenkomst). De opzegtermijn die je moet aanhouden, wordt meestal in die overeenkomst geregeld.
-
Als er een opzegtermijn is afgesproken: volg die op. Vaak is dit één maand, maar kortere of langere termijnen kunnen ook.
-
Geen opzegtermijn afgesproken? Dan kun je in principe per direct opzeggen, tenzij dat onredelijk is of de algemene voorwaarden van je opdrachtgever anders bepalen.
2. Geen opzegtermijn vastgelegd? Dan geldt de redelijkheid
Als er in je opting-in overeenkomst niets staat over een opzegtermijn, gelden de regels uit de Wet op de Overeenkomst van Opdracht (artikel 7:408 van het Burgerlijk Wetboek). Dit houdt in dat:
-
Je in principe op elk moment kunt opzeggen, maar wel rekening moet houden met de redelijkheid en met lopende afspraken.
-
Je opdrachtgever kan ook de overeenkomst op elk moment beëindigen, tenzij dat in strijd is met gemaakte afspraken.
Wat na beëindiging opting-in contract?
Bij een opting-in constructie bouw je geen reserveringen op, zoals vakantiegeld, vakantiedagen, of een transitievergoeding. Dit komt doordat je formeel niet als werknemer wordt beschouwd en dus niet dezelfde rechten hebt als iemand met een uitzendovereenkomst. Er vindt dus in het algemeen geen afrekening plaats.
Opzegtermijn bij een Payroll contract
De opzegtermijn bij een payrollcontract hangt af van het type contract dat je hebt en de afspraken in je arbeidscontract en cao. Payrollcontracten verschillen van gewone arbeidscontracten omdat je formeel in dienst bent bij een payrollbedrijf, terwijl je feitelijk werkt voor een andere opdrachtgever (de inlener).
Bij payrollbedrijven is vaak een cao van toepassing, zoals de Cao voor Payrollwerknemers. Deze cao kan aanvullende of afwijkende regels bevatten over de opzegtermijn. Check daarom altijd:
- De cao die op jouw payrollcontract van toepassing is (zoals de ABU-cao, NBBU-cao, of de specifieke Payroll-cao).
- Je individuele arbeidscontract, waar mogelijk afwijkingen in kunnen staan.
Conclusie
Kortom, de opzegtermijn varieert afhankelijk van het type contract en de gemaakte afspraken. Bij veel contracten is de termijn 1 maand, maar er zoals te lezen zijn er nogal verschillen per type contract. Duidelijk is wel dat bij uitzenden/detacheren/pay-roll het arbeidsrecht geldt. Bij een zzp en opting-in contracten geldt daar in tegen het contractrecht. Hiertussen zijn juridisch grote verschillen.
Wat je beslist moet weten
Cao's en afwijkingen opzegtermijn
In de uitzendbranche gelden specifieke cao’s, zoals de ABU-cao en de NBBU-cao, waarin afwijkende regels kunnen staan. Deze cao’s bepalen bijvoorbeeld hoelang de opzegtermijn is en in welke situaties een uitzendbeding kan gelden.
Heb je duidelijk welk type uitzendcontract je hebt? Zo niet, kijk dan in je contract of cao, of vraag het na bij je uitzend- of detacheringsbureau.
Heb ik recht op een transitievergoeding?
Je hebt recht op een transitievergoeding vanaf de eerste dag van je dienstverband, zelfs als je een korte tijd hebt gewerkt. Dit geldt ook voor tijdelijke contracten. De transitievergoeding bedraagt een derde (1/3) van je maandloon per gewerkt dienstjaar. Bij kortere dienstverbanden wordt de vergoeding naar rato berekend.
Uitzonderingen: Geen transitievergoeding als...
Je hebt geen recht op een transitievergoeding als:
- Je zelf ontslag neemt (tenzij sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van het uitzendbureau).
- Je contract niet wordt verlengd omdat jij dat niet wilt.
- Je wordt ontslagen wegens ernstig verwijtbaar gedrag (zoals fraude of diefstal).
Wat is een aanzegtermijn bij beëindigen uitzendcontract?
Bij het beëindigen van een uitzend- detacheringscontract voor bepaalde tijd geldt een aanzegtermijn, mits er géén uitzendbeding is opgenomen. Het verschil tussen aanzegtermijn en opzegtermijn zit in het moment waarop en de reden waarom een uitzend- detacheringsbureau een melding moet doen. De aanzegtermijn houdt in dat het bureau je op tijd schriftelijk moet laten weten of je tijdelijke contract wordt verlengd of niet. De aanzegtermijn is een wettelijke verplichting voor werkgevers die geldt bij een contract voor bepaalde tijd van 6 maanden of langer. Het bureau moet je minstens één maand vóór het einde van je contract schriftelijk informeren.
Bij een ZZP of Opting-in overeenkomst gelden deze voorwaarden niet.
Wat er gebeurd er met mijn pensioen na beëindigen uitzendcontract?
Bij de meeste pensioenfondsen, zoals StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten), blijft je opgebouwde pensioen gewoon behouden, ook als je uitzendcontract stopt. Het bedrag dat je hebt opgebouwd wordt bewaard totdat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
- Disclaimer
- |
- Uitzenden
- |
- Uitzendbeding
- |
- Arbeidsomstandigheden
- |
- Pensioen
- |
- Transitievergoeding
- |
- Opzegtermijn
- |
- Fasesysteem NBBU -ABU
- |
- Home
- |
- Contact
- |
- Wetgeving
- |
- Opting-in
- |
- Flex-bv
- |
- Payroll
- |
- Informatie voor Opdrachtgevers
- |
- Detacheren
- |
- Vakantiegeld
- |
- Salaris
- |
- Uitbetaling
- |
- Meer verdienen
- |
- Inlenersbeloning
- |
- ZZP
- |
- Inspanning of resultaatverplichting ZZP
- |
- Schijnzelfstandigheid
- |
- Praktijk voorbeelden
- |
- Modelovereenkomst
- |
Kies jouw contractvorm
Voor Opdrachtgevers: Ik zoek een professional.
Plaats GRATIS een opdracht. No Cure No Pay!