Modelovereenkomst ZZP

U kunt een algemene modelovereenkomst gebruiken als u samen hebt bepaald dat de arbeidsrelatie geen loondienst is. Kies een overeenkomst die past bij de opdracht en de gemaakte afspraken. In de toelichting van elke modelovereenkomst staat uitgelegd voor welke situatie de modelovereenkomst is bedoeld en onder welke voorwaarden u de overeenkomst kunt gebruiken.

vanaf 1 januari 2025 actief handhaven op schijnzelfstandigheid

Ga aan de slag: maak een risicoanalyse en neem de nodige maatregelen. Heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen je graag en geven concrete aanbevelingen zodat jij je opdracht kan blijven uitvoeren.

Wat is een modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst voor zzp’ers is een schriftelijke overeenkomst waarmee je de relatie tussen jou als opdrachtgever en je opdrachtnemer vastlegt. Als je werkt met zo’n overeenkomst laat je zien dat de zzp’er niet in loondienst is. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Bovendien is zo’n overeenkomst belangrijk als de Belastingdienst vermoedt dat de opdrachtnemer misschien tóch in loondienst is. Bijvoorbeeld omdat de zzp’er veel voor je werkt en geen of weinig andere opdrachtgevers heeft. Je loopt dan het risico dat je wordt beschuldigd van een verkapt dienstverband, ook wel fictieve dienstbetrekking of schijnzelfstandigheid genoemd. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Is een modelovereenkomst voor zzp’ers verplicht?

Een modelovereenkomst is niet verplicht voor zzp’ers. Maar volgens de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) ben je als opdrachtgever samen met de zzp’er wel verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van jullie arbeidsrelatie. Ontstaan er makkelijk twijfels over het soort arbeidsrelatie dat jullie hebben? Dan is het slim om een modelovereenkomst voor zzp’ers te gebruiken. Want eh, better safe than sorry. Weet je niet zeker of er in jouw geval een overeenkomst nodig is? Dat ontdek je in no time met het stappenplan van de Belastingdienst.

Wat moet er in een modelovereenkomst staan?

In een modelovereenkomst staat specifieke info die de aard van de opdracht en de relatie tussen jou als opdrachtgever en de opdrachtnemer duidelijker maakt. Als je van de Belastingdienst een zzp overeenkomst overneemt en invult, hoef je eigenlijk niet te stressen om de inhoud. Toch benieuwd welke info niet mag ontbreken? We sommen de belangrijkste punten voor je op.

  • Identificatie van de partijen. Dat zijn de namen en contactgegevens van jou als opdrachtgever en van de opdrachtnemer.
  • Omschrijving van de opdracht. Hier beschrijf je de werkzaamheden die de opdrachtnemer gaat doen. Er is eventueel ook plek voor deadlines en andere relevante details die je vast wilt leggen.
  • Duur van de overeenkomst. Je legt de begin- en einddatum van de opdracht vast en maakt ook afspraken over een mogelijke verlenging.
  • Vergoeding, facturering en betaling. Hoe en wanneer vergoed je de opdrachtnemer voor de diensten? Ga in op tarieven, betalingsvoorwaarden en eventuele bijkomende kosten.
  • Aansprakelijkheid, schade en verzekering. Neem eventuele informatie over aansprakelijkheid en de verzekering van de opdrachtnemer op, zodat het duidelijk is wat er gebeurt in geval van schade of aansprakelijkheid.
  • Arbeidsverhouding. Het is heel belangrijk om in de modelovereenkomst voor zzp’ers duidelijk te maken dat er geen sprake is van een dienstverband tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Vooral in het kader van de DBA.
  • Staat er in de modelovereenkomst van opdracht van de Belastingdienst nog meer info? Laat het er vooral staan en vul de overeenkomst waar nodig zelf in. De overeenkomsten van de Belastingdienst voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, dus met zo’n exemplaar zit je altijd goed.

Modelovereenkomst voorbeeld

Een modelovereenkomst voor zzp’ers is alleen geldig als ie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Je kunt daarom het beste een modelovereenkomst voor zzp’ers downloaden op hun eigen website. Zo weet je zeker dat je met een goedgekeurd exemplaar werkt.

Conclusie

Met een modelovereenkomst voor zzp’ers leg je de relatie tussen jou als opdrachtgever en de opdrachtnemer vast en leg je contractueel vast dat jij als opdrachtnemer niet in loondienst bent. Om te zorgen dat je altijd de meest actuele modelovereenkomst gebruikt kunt je het beste een modelovereenkomst voor zzp’ers downloaden op de website van de Belastingdienst. Die voldoen aan alle wet- en regelgeving. Krijg jij van je opdrachtgever een overeenkomst toets of deze dan voldoet aan de modelovereenkomst van de belastingdienst. Er zijn algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen.

Het werken met een modelovereenkomst voorkomt niet dat je gedekt bent tegen schijnzelfstandigheid. De uiteindelijke uitvoering van het werk is leidend voor de bepaling hiervan. Dus zorg dat je in dagelijkse uitvoering van je opdracht ook uitvoering geeft aan het gestelde van de modelovereenkomst.

Wat je beslist moet weten

Welke modelovereenkomsten zijn er?

Er zijn veel soorten modelovereenkomsten voor zzp’ers. De Belastingdienst maakt hierbij onderscheid tussen algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen. De algemene overeenkomsten kun je gebruiken voor bijna alle soorten arbeidsrelaties waarbij er geen sprake is van loondienst. Check altijd goed of de overeenkomst past bij de opdracht en afspraken die jullie hebben gemaakt en of ie specifiek genoeg is. Zo niet, dan is er misschien een specifieke modelovereenkomst voor jouw branche of beroepsgroep beschikbaar. Deze zijn opgesteld door de branches en beroepsgroepen zelf en houden rekening met de afspraken en relaties binnen het werkgebied.

Inspanning of resultaatverplichting?

Het verschil tussen een overeenkomst met inspanningsverplichting en een resultaatverplichting zit voornamelijk in het risicodragend effect. Beide leggen verschillende accenten in de verwachtingen en verantwoordelijkheden. De keuze is afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en de afspraken die tussen opdrachtgever en zzp’er worden gemaakt. De Belastingdienst ziet een overeenkomst met resultaatverplichting meer passend bij het beoordelen van ondernemerschap bij zzp’ers.

Wie is risicodrager voor de Belastingdienst?

Voor de Belastingdienst dien je, om als opdrachtnemer aangmerkt te worden, aansprakelijk te zijn voor  schade die door jou wordt toegebracht aan opdrachtgever bij de uitvoering van de werkzaamheden. Neem dit dus op in je overeenkomst.

Mag ik mij laten vervangen?

Het kan altijd gebeuren dat je door omstandigheden (tijdelijk) geen uitvoering kan geven aan de opdracht. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar wil je ook hier door de belastingdienst gezien worden als ondernemer, dient er in de overeenkomst te worden opgenomen dat jij jezelf mag laten vervangen om de opdracht door te laten gaan. Let wel dat jouw opdrachtgever hierin mag bepalen dat jouw vervanging van gelijkwaardig kennis en ervaringsniveau is.