Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid kan zowel bij een inspanningsverplichting als bij een resultaatverplichting optreden, maar de manier waarop het zich manifesteert, is afhankelijk van de specifieke werkrelatie en de omstandigheden van de uitvoering van het werk. Het belangrijkste criterium bij schijnzelfstandigheid is dat de zzp’er in de praktijk niet voldoende vrijheid heeft om het werk op eigen wijze en naar eigen inzicht uit te voeren, waardoor de zzp’er volgens de belastingdienst als een werknemer wordt behandeld, ondanks dat er mogelijk gebruik gemaakt wordt van een modelovereenkomst.
Op deze pagina:
vanaf 1 januari 2025 actief handhaven op schijnzelfstandigheid
Ga aan de slag: maak een risicoanalyse en neem de nodige maatregelen. Heb je hierbij hulp nodig? Wij helpen je graag en geven concrete aanbevelingen zodat jij je opdracht kan blijven uitvoeren.
Schijnzelfstandigheid bij een opdrachtovereenkomst
Bij een opdrachtovereenkomst is de zzp’er doorgaans vrij om de opdracht naar eigen inzicht uit te voeren. De focus ligt op de inspanningsverplichting, wat betekent dat de opdrachtnemer zich moet inspannen om de taak uit te voeren, maar er geen verplichting is om een bepaald resultaat te leveren.
Schijnzelfstandigheid kan ontstaan als de opdrachtnemer in de praktijk nauwelijks vrijheid heeft om het werk naar eigen inzicht in te vullen. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen in de volgende situaties:
- Zwaar afhankelijke relatie: De opdrachtnemer werkt continu voor één opdrachtgever en heeft weinig tot geen andere klanten. Dit geeft aan dat de zzp’er economisch afhankelijk is van de opdrachtgever, wat een belangrijk kenmerk van een werknemer is.
- Gezagsverhouding: De opdrachtgever heeft veel invloed op hoe, waar, en wanneer het werk wordt uitgevoerd. Dit kan duiden op een gezagsverhouding, een van de kernkenmerken van een arbeidsovereenkomst.
- Geen ondernemingsrisico: De opdrachtnemer heeft geen of nauwelijks risico in het werk, wat ook vaak bij werknemers het geval is. De opdrachtgever bepaalt bijvoorbeeld de werktijden en draagt geen risico bij het succes van de werkzaamheden.
Voorbeeld van schijnzelfstandigheid bij een opdrachtovereenkomst
Een zzp’er werkt dagelijks voor dezelfde opdrachtgever, volgens de werktijden en voorwaarden die de opdrachtgever stelt. De zzp’er heeft weinig tot geen eigen keuze in de manier van uitvoering, maar krijgt wel een factuur voor de gewerkte uren. Dit komt overeen met een werkrelatie die eerder een arbeidsovereenkomst is dan een echte opdrachtovereenkomst, omdat de zelfstandige niet voldoende vrijheid heeft.
Schijnzelfstandigheid bij een resultaatovereenkomst
Bij een resultaatovereenkomst is de opdrachtnemer verplicht om een specifiek resultaat te leveren, maar ook hier kan schijnzelfstandigheid ontstaan als de werkrelatie niet voldoet aan de criteria voor zelfstandig ondernemerschap.
Schijnzelfstandigheid kan ontstaan als er een combinatie is van de volgende elementen:
- Beperkte vrijheid: De opdrachtnemer krijgt een taak die weliswaar gericht is op een specifiek resultaat, maar de opdrachtgever heeft veel invloed op de uitvoering, zoals strikte controle over hoe het werk wordt gedaan, de middelen die gebruikt moeten worden, of de deadlines.
- Economische afhankelijkheid: De opdrachtnemer heeft onvoldoende andere klanten of opdrachten en is dus grotendeels afhankelijk van één opdrachtgever voor inkomen.
- Gezagsverhouding: De opdrachtgever heeft meer controle over de manier waarop het resultaat behaald moet worden, wat de zelfstandigheid van de opdrachtnemer ondermijnt.
- Geen risico voor resultaat: Bij een echte resultaatovereenkomst zou de opdrachtnemer het risico dragen als het resultaat niet wordt behaald. In een geval van schijnzelfstandigheid kan de opdrachtgever echter alle risico’s en verantwoordelijkheden dragen, terwijl de opdrachtnemer in de praktijk weinig ruimte heeft om het resultaat op eigen wijze te behalen.
Voorbeeld van schijnzelfstandigheid bij een resultaatovereenkomst
Een zzp’er krijgt de opdracht om een website te bouwen (het resultaat), maar de opdrachtgever dicteert precies welke technologieën moeten worden gebruikt, welke deadlines er gehaald moeten worden, en heeft controle over de werkprocessen. Als de zzp’er in werkelijkheid weinig tot geen ruimte heeft om het werk zelfstandig uit te voeren en feitelijk functioneert als een werknemer, is er mogelijk sprake van schijnzelfstandigheid.
Conclusie
Schijnzelfstandigheid is niet afhankelijk van het type overeenkomst (opdracht- of resultaatovereenkomst), maar van de werkrelatie en de mate van zelfstandigheid van de opdrachtnemer. Het is dus mogelijk om zowel bij een opdrachtovereenkomst als bij een resultaatovereenkomst schijnzelfstandigheid te hebben, vooral als de opdrachtnemer niet de vrijheid heeft om het werk op een zelfstandige manier uit te voeren, of als er sprake is van een gezagsverhouding en/of economische afhankelijkheid van de opdrachtgever. In dergelijke gevallen kan de Belastingdienst of een rechter de situatie als een arbeidsovereenkomst kwalificeren, met alle gevolgen van dien voor sociale premies en arbeidsrechten.
Wat je beslist moet weten
Wat zijn de gevolgen als de Belastingdienst mijn opdracht als schijnzelfstandigheid aanmerkt?
Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan je opdrachtgever loonbelasting en sociale premies moeten afdragen. Jijzelf kunt je zelfstandigenaftrek en andere belastingvoordelen verliezen. Mogelijk zal je opdrachtgever je ook vragen om in loondienst te komen of de opdracht in een detacheringsconstructie voort te zetten.
Hoe kan ik bewijzen dat ik echt zelfstandig werk?
Zorg dat je meerdere opdrachtgevers hebt, een eigen website, eigen marketing, duidelijke offertes en overeenkomsten. Ook helpt het als je zelf bepaalt hoe je het werk uitvoert, je investeert in je bedrijf en ondernemersrisico draagt.
Kan een modelovereenkomst helpen tegen schijnzelfstandigheid?
Ja, een goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst kan helpen duidelijk maken dat je als zelfstandige werkt. Maar let op: uiteindelijk is de praktijk belangrijker dan wat er op papier staat.
Wat verandert er met de nieuwe wetgeving rond schijnzelfstandigheid (bijvoorbeeld de Wet VBAR, Wet DBA)?
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) verving oudere regels, maar veroorzaakte veel onzekerheid. De overheid werkt aan nieuwe regelgeving waarin duidelijker wordt vastgesteld wanneer iemand echt zelfstandig is. Er komt waarschijnlijk een verplichte arbeidsrelatie onder een bepaald tarief en/of boven een bepaalde duur.
Mag ik als zzp'er langdurig voor één opdrachtgever werken zonder dat er sprake is van schijnzelfstandigheid?
Ja, dat mag, maar het brengt risico’s met zich mee. Als je langdurig en vrijwel uitsluitend voor één opdrachtgever werkt, moet je extra goed kunnen aantonen dat je zelfstandig bent. Denk aan: eigen tariefafspraken maken, vrijheid in werkindeling hebben, eigen investeringen doen en zichtbaar zijn als ondernemer voor andere potentiële klanten.
- Disclaimer
- |
- Uitzenden
- |
- Uitzendbeding
- |
- Arbeidsomstandigheden
- |
- Pensioen
- |
- Transitievergoeding
- |
- Opzegtermijn
- |
- Fasesysteem NBBU -ABU
- |
- Home
- |
- Contact
- |
- Wetgeving
- |
- Opting-in
- |
- Flex-bv
- |
- Payroll
- |
- Informatie voor Opdrachtgevers
- |
- Detacheren
- |
- Vakantiegeld
- |
- Salaris
- |
- Uitbetaling
- |
- Meer verdienen
- |
- Inlenersbeloning
- |
- ZZP
- |
- Inspanning of resultaatverplichting ZZP
- |
- Schijnzelfstandigheid
- |
- Praktijk voorbeelden
- |
- Modelovereenkomst
- |
Kies jouw contractvorm
Voor Opdrachtgevers: Ik zoek een professional.
Plaats GRATIS een opdracht. No Cure No Pay!